Året delas in på ett trevligt sätt av olika fester som oftast är kombinerade med olika sorters mat och frestelser. Nu är det dags för årets ”minerade” högtid där frestelserna ligger strödda som minor. Juletid är visserligen till stor glädje och gemenskap men även delade känslor för många då utbudet av onyttigheter är stort. Jag vill ge ett tips, att förbereda sig mentalt inför kommande högtider, så klarar man sig mycket bättre.
När du vet varför du vill gå ner i vikt eller behålla din uppnådda vikt är det lättare att bibehålla motivationen även vid ”frestelser”. Skriv upp och repetera inom dig VARFÖR du vill gå ner i vikt, var tydlig, så kommer vägen dit att bli lättare. Stärk tankens kraft genom att skapa en inre bild av dig själv kring varför du är motiverad. Sen handlar det om att faktiskt bestämma sig innan man kliver in på glöggminglet, julbordet eller nyårsfesten.
Att njuta är en konst – att avstå helt från det man älskar fungerar bara en kortare tid, däremot det går att lära sig att ”Less is more”.
Jag vill ge ett exempel;
Jag själv älskar pepparkakor, mögelost och glögg och det skulle kunna mumsa på nästan varje dag. Ingen mat ska vara förbjuden, men om jag skulle låta denna njutning bli till något som jag äter varje dag då faller mycket av njutningen bort – man kan inte äta all sorts mat varje dag.
Njutningskänsla, hänger det samman med att man inte äter det varje dag eller i mängder?
En pepparkaka kan bli fyra – om jag äter en pepparkaka i två tuggor då vill jag ha en till och en till…men om jag delar min pepparkaka i fyra delar, lägger ost på varje del och njuter långsamt av varje del i små tuggor så känner jag mig tillfredsställd när jag ätit upp mina fyra bitar.
”Det är inte mängden som räknas, utan smaken.”
Välj ut vilka smaker av buffén på julbordet som betyder mest för dig och ät och njut långsamt av varje tugga. Det är också lättare att göra rätt val om man inte är vrålhungrig, flera av mina kunder väljer att ta en halv portion av Prenet BAS innan de går hemifrån.
Sist men inte minst – ingen mår bra av att ha dåligt samvete – går det inte helt som du hade tänkt så var din egen detektiv, sök alternativa förklaringar till varför det hände och hur du kan tänka nästa gång, vad du kan göra annorlunda?
Att argumentera med dig själv är ett sätt att komma vidare, se annorlunda på dina eventuella motgångar, varje steg är ett bra steg även som man ibland brukar säga – två steg fram och ett steg bak.
Behöver du hjälp att lägga upp en bra strategi? Besök en rådgivare i din närhet!