Sommartider är salladstider

  • 2017-05-13
Sommartider är salladstider

Det är något visst när ljuset och värmen kommer tillbaka till oss efter en lång, mörk vinter. Inte bara för att det är trevligt med grönska, ljusa kvällar och plusgrader, man blir också plötsligt sugen på annan mat. Borta är hungern efter heta grytor, nu vill vi inte längre stå i timmar vid en varm spis. Istället ökar suget efter enklare och lättare mat, som färgglada, nyttiga sallader.

Kanske tycker du inte att du blir riktigt mätt av en sallad, men det finns gott om sallader som är både matiga och mättande. För att måltiden ska vara komplett, så du blir mätt länge, är det viktigt att du har följande ingredienser i din sallad:

  • Bra fetter (t.ex. olivolja, nötter, frön, avokado)
  • Protein (t.ex. kött, kyckling, fisk, ägg, tofu)
  • Långsamma kolhydrater (t.ex. råris, majs, quinoa, potatis)
  • Grönsaker

Har du svårt med idéer tipsar vi här om några enkla, matiga sallader som både mättar och smakar ljuvligt.

Ljummen risonisallad med kyckling och feta

Denna matiga sallad är godast ljummen men kan också serveras kall. Risoni är små pastagryn som kan bytas ut mot annan pasta.

Recept för 2 personer

Ingredienser
1 dl risoni
5 dl hönsbuljong av tärning
2 kycklingfiléer
2 tsk olja
½ tsk salt
½ krm svartpeppar
½ rödlök
3 dl blandad sallad
50 g Fetaost

Sås
1 dl mild yoghurt
½ lime, rivet skal och pressad saft
1 tsk honung
flingsalt

Gör så här:

1. Koka risoni i buljongen ca 10 minuter. Häll av vätskan.
2. Skär kycklingen i bitar. Stek den i olja i en stekpanna 4-5 minuter. Salta och peppra.
3. Skala och skiva löken och dela salladen i bitar.
4. Rör ihop såsen.

Lägg sallad på två tallrikar. Lägg på risoni och kyckling, toppa med rödlök och smula över fetaosten. Servera med såsen.

--------------------------

Orientalisk pastasallad med räkor

Räkor ett mycket bra alternativ om du vill göra en snabb, vacker och matig sallad.

Recept för 2 personer

Ingredienser
100 g pasta tex penne
1 msk smör & rapsolja
1 äpple
1/4 gurka
150 g skalade räkor
1½ liter blandad grönsallad
nymald svartpeppar

Sås:
1 dl matyoghurt
1 tsk orientalisk curry
En nypa flingsalt

Gör så här:

1. Koka pastan. Rör i smör & rapsolja och låt pastan kallna.
2. Kärna ur äpplena och skär dem i tärningar. Strimla gurkan.
3. Blanda pasta, äpple, gurka, räkor och sallad.
4. Krydda med peppar.

Blanda yoghurt, curry och salt. Servera såsen till salladen.

--------------------------

Grekisk sallad med kikärter

Matig grön sallad med extra proteintillskott från kikärter.

Recept för 4 personer

Ingredienser
1 gurka
5 tomater
1 burk kokta kikärter (400g)
1 rödlök
200g Fetaost
1 dl oliver
1 tsk oregano
1 krm nymald svartpeppar
2 msk rödvinsvinäger
2 msk olivolja

Gör så här

1. Skala gurkan. Halvera och skrapa bort kärnorna. Skär i bitar.
2. Skär tomaterna i grova bitar. Skölj kikärterna. Skala och skär löken i tunna skivor. Lägg upp grönsaker, lök och kikärter på ett stort fat.
3. Skär osten i skivor. Lägg den och oliverna på salladen. Strö över oregano. Mal över svartpeppar. 4. Blanda vinäger och olja och häll över. Servera med fullkornsbaguette.

--------------------------

Ljummen tacosallad

Gillar du tacos, men tycker det är lite bökigt, kommer här en enklare variant som är lite lättare att äta.

Recept för 2 personer

Ingredienser
200 g nötfärs, max 12 %
1 tärnad paprika
½ påse Taco kryddmix
1 dl vatten

½ kruka strimlad romansallad
100 g halverade körsbärstomater
1 dl osockrade majskorn
1 dl tärnad gurka
1 dl riven lagrad ost
40 g tacochips
2 msk tacosås

Gör så här

1. Bryn färsen i torr panna.
2. Låt paprikan fräsa med en minut.
3. Tillsätt kryddmix och vatten och låt puttra några minuter.
4. Fördela grönsakerna på 2 tallrikar, häll över färsen och strö på ost och chips. Klicka över tacosås.

Dela

Comment function is not open