Nyttiga frukostrecept!

  • 2017-03-17
Nyttiga frukostrecept!

Är du som så många andra svag för goda och långa frukostar? Vi har samlat några smarriga recept som är lika goda som de vanliga recepten, men något nyttigare!

RisiFrutti 

En nyttigare variant av den klassiska RisiFruttin som du kan slänga ihop på två minuter. Perfekt en stressig vardagsmorgon!

1 port.

  • 1 dl keso
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • Lite honung

1. Blanda alla ingredienser i en skål.

2. Toppa med valfri frukt, bär eller nötter.

Blåbärsgröt

Gröt är inte bara berikat med fibrer och fullkorn, det är även billigt och mättande. En del upplever att de lätt tröttnar på gröt, därför vill vi tipsa om en variant med blåbär. Det gör gröten både nyttigare och godare!

1 port.

  • 3 dl lättmjölk
  • 1 dl blåbär
  • 2 1/2 msk mannagryn
  • 1 tsk honung
  • 1 nypa salt
     

Koka upp 2 dl mjölk, 1 dl blåbär, 1 nypa salt och 1 tsk honung.

Vispa ner 2 1/2 msk mannagryn.

Låt gröten koka upp och sjud sedan på svag värme i 5 minuter. Servera med mjölk.

Bananmacka

Finns det något bättre än en riktigt god macka på morgonen? För att känna dig lite nyttigare kan du testa den här varianten som är minst lika god!

1 port.

  • En banan
  • Mandelsmör/jordnötssmör (det du gillar mest)
  • Honung
  • Topping: nötter, russin, kokosflarn, chiafrön, sesamfrön, torkad frukt
  • Skär bananen på längden så att du får två långa halvor.
  • Blanda nötsmöret med lite honung för att göra konsistensen lite lösare
  • Bred på krämen på bananen
  • Toppa med den topping du gillar bäst!

Nyttiga frallor med frön

Näringsrika mjuka frallor med flera olika fröer, perfekt för helgens långfrukostar eller varför inte till kvällsmat?

20 st.

  • 50 g jäst
  • 0,5 liter mellanmjölk, laktosfri
  • 3,5 dl havregryn
  • 0,5 dl linfrön, krossade
  • 0,5 dl sesamfrön, skalade
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk flytande honung
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 6 dl dinkelmjöl, siktat
  • 0,5 dl rapsolja
     

1. Blanda jästen i fingervarm mjölk i en stor bunke.

2. Häll i havregryn, linfrön, sesamfrön och solrosfrön och rör om.

3. Låt stå under bakduk på ett varmt ställe i 10-15 minuter, tills det kommer upp små bubblor från degen. (Du kan ställa skålen i diskhon i ett vattenbad, men se till att det inte blir för varmt).

4. Blanda i salt, honung och rör ner lite mjöl i taget.

5. Knåda degen det sista och blanda samtidigt i oljan.

6. Degen ska vara ganska lös, men lossna från händer och kanterna på skålen.

7. Forma 20 stycken bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

8. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

9. Sätt ugnen på 225 grader.

10. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 12 minuter.

Dela

Comment function is not open