Klassiska myter kring vikt och viktminskning

  • 2018-11-09
Klassiska myter kring vikt och viktminskning

Väger muskler mer än fett? Blir du tjock av att äta på kvällen? Är det sockret den stora boven till viktökning? Nja, det är inte riktigt så enkelt. Vi reder ut begreppen.

"Man går upp i vikt av att äta på kvällen"

Ska man undvika att äta på kvällarna för att inte gå upp i vikt? Svaret är varken ja eller nej, det beror nämligen helt på hur mycket du ätit under resten av dagen. Ämnesomsättningen förändras inte bara för att det blir kväll, det som avgör om man går upp i vikt är summan av allt man äter under en dag. Om man redan har fått i sig sitt dagsbehov under dagen, så blir det man stoppar i sig på kvällen ett överskott. Det är med andra ord okynnesätandet man ska se upp med. Det där lilla extra man stoppar i sig bara för att det är gott. Rådet är därför att om man inte av någon anledning är tvungen att äta på kvällen/natten bör man inte heller göra det.

"Man blir tjock av socker och kolhydrater, inte fett"

Du går upp i vikt om du gör av med mindre energi än du stoppar i dig, oavsett om ditt kaloriintag kommer från socker eller fett. Däremot är det viktigt att välja rätt fett, nämligen enkelomättat fett framför fleromättat. Socker innehåller mycket kalorier, men tillför ingen näring därför är det bra om man kan begränsa intaget. Det finns dock inga bevis för att kolhydrater i sig själv leder till viktuppgång.

"Överviktiga har lägre ämnesomsättning"

Det är en stor myt att överviktiga har sämre ämnesomsättning. Faktum är att ämnesomsättningen har mycket lite att göra med hur mycket man väger. Övervikt handlar snarare om att man äter för mycket och rör på sig för lite. Man måste helt enkelt anpassa mat- och kaloriintaget till hur mycket man förbrukar.

Ämnesomsättningen handlar mycket om muskelmängden, då muskler bränner mer. Har man mer muskler ökar ämnesomsättningen. Äldre personer får mindre muskler och därmed också lägre ämnesomsättning. Kvinnor bränner mindre än män, eftersom de har mindre muskelmassa, medan längre och tyngre personer bränner mer.

Dela

Comment function is not open