Byt ut pasta mot grönsaker

  • 2016-11-10
Byt ut pasta mot grönsaker

Det är inte lätt att vara älskare av diverse pastarätter när man vill gå ner i vikt. Kolhydraterna lägger sig som bomull runt magen. Men, hav tröst, det finns goda, enkla och kalorisnåla ersättare för pastan bland våra vanligaste grönsaker. Bara fantasin sätter gränser. Nu på hösten smakar våra nyskördade grönsaker och rotfrukter dessutom extra bra. Det är inte bara kalorisnålt, det är även både smakrikt och en färgglad fröjd för ögat. 
Squash/zucchini är prefekt att göra pasta av med hjälp av hosthyveln eller potatisskalaren. Även fina strimlor av t.ex. morot, sparris, vitkål eller aubergine fungerar utmärkt som substitut för pasta. Smaksätt gärna med strimlad purjolök. 
Om man inte kan vara utan den vanliga pastan kan man fuska och ta en liten del pasta men fylla på med grönsakerna. Vi tipsar om några bra alternativ.

Squash/Zucchini

Kärt barn har många namn. Zucchini, squash, pumpa, courgette, allt är namn på denna grönsak – som egentligen är en frukt. Squashen är bra om man vill hålla nere på kolhydrater och kalorier. Koka squashen al dente, alltså inte för länge, det är gott med lite tuggmotstånd.

Morötter

Morötter är söta och naturligt stärkelserika utan av vara fulla av kalorier och kolhydrater.  Blanda gärna zucchini och morötter, det ger en härlig färgklick på tallriken och är ett perfekt alternativ till pasta. Med hjälp av en potatisskalare gör man enkelt “tagliatelle” av morötterna och zucchinin. Passar bra till alla möjliga pastasåser, biffar, köttbullar, bönbiffar etc. 

Purjolök

Strimlad purjolök i pastan sätter en liten extra piff för smaklökarna.

Aubergine

Aubergine är det inte många som känner till hur man ska använda, men med sin neutrala smak fungerar den utmärkt att hyvla till spagetti, alternativt skiva och använda till lasagne eller moussaka.

Rödkål

Rödkål är fullspäckad med antioxidanter och går att använda som mer än tillbehör till julskinkan. Strimlad rödkål, fräst i lite olivolja är till exempel ett utmärkt alternativ till pastan.

Vitkål

Strimlad vitkål kan kokas som spagetti. Det är både gott, billigt och nyttigt.

Dela

Comment function is not open