Vilken snabbmat är egentligen (o)nyttigast om man kan välja?

Vilken snabbmat är egentligen (o)nyttigast om man kan välja?

När tiden är en bristvara är det lätt att fastna i dåliga vanor och gå på det enkla men kanske inte så nyttiga alternativet. Ofta är det betydligt mer kalorier än vad man tror i dessa matval. T.ex. innehåller vissa pizzor mer kalorier än vad en kvinna gör av på en hel dag. Givetvis kan man äta en pizza ibland, men man ska vara medveten om vilka val man gör. För det är faktiskt skillnad på snabbmat och snabbmat. För genom att välja ”rätt” snabbmat kan du spara upp till 1500 kcal per måltid. Nedan följer en lista på vanliga snabbmatsalternativ i stigande kalorimängd.

 

1. Pastasallad kan vara mycket nyttigt
- Kalorier per portion: 450–550 kcal
- Protein/portion: 15–41,9 g
- Kolhydrater/portion: 60–70 g
- Fett/portion: 9–15 g

Kommentar: Kalorimässigt kan en sallad vara mycket bra, men det är också en rätt som påverkas väldigt mycket av vad du väljer att ha i salladen. Det som påverkar är exempelvis mängden kyckling och vilken typ av dressing du väljer. En sallad med mer kyckling är att föredra, då den kommer att mätta bättre. Eftersom pastan oftast är kall i dessa sallader påverkar den inte blodsockret så mycket och får ett lägre GI.

 

2. Sushi är nyttigare än vad många tror
- Kalorier per portion: 429 kcal
- Protein/portion: 16,5 g
- Kolhydrater/portion: 78,3 (socker 2,4 g)
- Fett/portion: 4,5 g

Kommentar: Sushi är faktiskt ett ganska bra alternativ då det inte innehåller så mycket kalorier. 9–11 bitar blir ur kalorisynvinkel en lagom portion för de flesta människor. Dessvärre innehåller sushi mest kolhydrater och mättar därför ganska dåligt. Sushi gör sig dock bra som ”efter-träning-mat” för då är snabba kolhydrater inte är något problem för kroppen. Att sushi skulle innehålla enorma mängder socker stämmer inte enligt livsmedelverkets analyser. Mindre än 3 g/portion.

 

3. Thaimat är onyttigare än vad många tror
(kyckling med cashewnötter och ris)

- Kalorier per portion: Ca 1 000 kcal
- Protein/portion: 52 g
- Kolhydrater/portion: 122 g
- Fett/portion: 43 g

Kommentar: Thaimat innehåller ofta rikligt med grönsaker och uppfattas därför som ett riktigt nyttigt val. Fisksåsen och oljan i såsen driver dock upp energiinnehållet rejält. Riset är oftast mer än dubbelt så mycket som be¬hövs till en normal portion. Riset kokas dessutom oftast i riskkokare vilket påverkar strukturen rejält och gör riset snabbare ur GI-synpunkt. Rätten får dock ett plus för att den innehåller mycket grönsaker och kryddor som är hälsobringande, som ingefära och chili. Det man dock ska vara medveten om att mycket thaimat innehåller mycket smakförstärkare vilket är omdiskuterat.

 

4. Skippa pomfritten så är hamburgare ganska ok.
- Kalorier per portion: 775–1 000 kcal
- Protein/portion: 22–33 g
- Kolhydrater/portion: 70–96 g
- Fett/portion: 43–56 g

Kommentar: En hamburgare kan också se väldigt annorlunda ut, men ofta innehåller mycket kolhydrater och fett. Dessutom kommer stekta varianter att bidra med en hel del AGE och ALE – ämnen som bildas när fett, kolhydrater och protein upphettas kraftigt och som bland annat ökar inflammationer i kroppen. Fettet är ofta av det mättade slaget och kolhydraterna är snabba, även om de i sällskap av proteinet och fettet kommer att ge betydligt lägre blodsockersvar än ensamma.

 

5. Pizza är en rejäl kaloribomb.
Kalorier per portion: 1 600–2 670 kcal
Protein/portion: 66–110 g
Kolhydrater/portion:150–250 g
Fett/portion: 80–134 g

Kommentar: Pizza är en ordentlig mix av både fett och kolhydrater. Det finfördelade mjölet bidrar med snabba kolhydrater, men tillsammans med allt fett kommer blodsockersvaret ändå inte kunna bli så stort. Pizzorna i den här storleken, 600 –1 000 g, blir lagom att dela på tre. Det blir dock fortfarande en beskedlig mängd fett. Men likt många andra rätter så spelar ingredienserna stor roll, så om du har möjlighet så välj lite mindre ost och mer grönsaker.

Dela

Comment function is not open

Följ oss!