Investera i dig själv

  • 2022-10-03
Investera i dig själv

Motion och träning är en investering som tar både kraft och tid, och du bestämmer själv hur stor den satsningen är.

Forskning visar att kroppen och dess system fungerar bättre hos personer som rör sig mycket. Det i sin tur ökar livskvaliteten och minskar risken att dö i förtid. För den otränade ger det många positiva hälsoeffekter på hjärta, immunförsvar, blodfett- och blodsockerreglering, samt på blodcirkulationen att börja träna. Det är också den som rör sig minst som har mest på att vinna på ökad rörelse.

All rörelse under dagen räknas. Men för att få riktiga hälsoeffekter måste det vara 30 minuter av aktiviteter om dagen som är så pass intensiva att du blir lätt andfådd (det blir lite svårare att prata under tiden du gör det). Och det ska helst vara att du gör det i minst 10 minuter sammanhängande. Här kan du läsa om en studie som visade på hälsovinsterna av 30 minuters aktivitet under dagen: https://www.prenet.se/Inspiration-St%C3%B6d/blogg/ArticleID/112/Motionera-mindre-och-f%C3%A5-b%C3%A4ttre-effekt

Så hur ska du lyckas med den här hälsoinvesteringen? Det gäller att utgå från dig själv, och hitta din egen nivå. Och att hitta aktiviteter som är roliga att göra så att det inte känns så motigt.

3 tips på aktiviteter i vardagen som höjer pulsen:

Raska promenader tillsammans med vän eller partner, eller med rolig lyssning i lurarna

Dansa till favoritlåtar hemma i vardagsrummet

Lägga in ett "tävlingsmoment" i vardagssysslorna så att du utför dem snabbt på tid

Dela

Comment function is not open