Sockrets påverkan på vikt

  • 2018-09-20
Sockrets påverkan på vikt

Idag finns socker i nästan alla livsmedel som smakförstärkare, och ofta utan att vi som konsumenter vet om det. Men sockret som livsmedel har inte alltid varit en självklarhet. För bara hundra år sedan var socker sett som en lyxvara, svår att få tag på och därav också väldigt dyr. Då åt svenskarna ungefär 400 gram socker per person och år. Idag äter vi nästan 50 kilo – en väldigt stor ökning som påverkar hälsan! Och för dig som vill gå ner i vikt kan undvikandet av sockret vara avgörande om du ska lyckas eller inte. De flesta som önskar en viktnedgång känner till att det handlar om att göra sig av med mer energi än vad man får i sig genom sin kost. Och de flesta vet också om att högst energiinnehåll har fett, och drar därför slutsatsen att nyckeln till viktnedgång ligger i en fettsnål kost och väljer därför diverse lightprodukter med lägre fettinnehåll. Det de flesta däremot inte känner till är att livsmedelsbranschen ersätter fettet i dessa lightprodukter med socker, eftersom de helt enkelt därför förblir goda. Detta har förödande konsekvenser för en framgångsrik viktnedgång. Varför, undrar ni?

Snabba och långsamma kolhydrater

Socker är en kolhydrat, och kolhydrater ger oss energi för att vi ska orka med att leva. Men alla kolhydrater har inte samma effekt på kroppen, och kan förenklat delas upp i två kategorier: Snabba kolhydrater och långsamma kolhydrater. Det är de långsamma kolhydraterna som vi ska välja för att effektivt och framgångsrikt ska lyckas med vår viktnedgång. De snabba kolhydraterna påverkar nämligen våra blodsockernivåer på ett sätt som gör att kroppen lagrar fett, istället för att förbränna det. Genom att äta rätt kolhydrater undviker man sockret och kroppen ökar sin förbränning av fettreserverna. Med Prenets viktminskningsprogram lär du dig vilka kolhydrater som är att föredra, samt hur de påverkar din kropp. Fram till dess – följ denna enkla uppdelning.

FAKTA OM KOLHYDRATER

Långsamma kolhydrater

Finns i fullkornsprodukter, såsom vissa sorters pasta, råris, grovt bröd, nötter och i stort sett alla grönsaker och frukter.

Snabba kolhydrater

Bör undvikas och finns i godis, glass, alkohol, vitt och luftigt bröd, kakor och alla produkter med högt sockerinnehåll.

EXEMPEL PÅ SOCKERFÄLLOR

1 deciliter lättyoghurt - 12 st sockerbitar.
100 gram lakrits – 19 st sockerbitar.
100 gram mjölkchoklad – 45 st sockerbitar.
100 gram äppelmos – 12 st sockerbitar.

Dela

Comment function is not open