Pigga upp hösten med kantareller

  • 2023-09-25
Pigga upp hösten med kantareller

Efter en väldigt solig sommar har hösten gjort smygentré och bjudit på regn varvat med sol. Perfekt svampväder helt enkelt. Synnerligen för kantarellen eftersom den växer snabbt och på bara några dagar kan man upptäcka ett gult hav där det var tomt sedan innan. I matbutikerna har den gula favoriten också börjat dyka upp och även om kilopriset kan vara högt så räcker ganska lite för att sätta smak på en hel måltid. Till skillnad från vanliga champinjoner, som lever av dött material i skogsmarker, lever kantareller i symbios med gamla träd som levererar sockerämnen till svamparna och ger dem en helt särskild smak som kan beskrivas som pepprig och kryddig.

Men visste du att kantarellen också har en rad hälsofördelar? Den är faktiskt den svamp som har högst innehåll av naturligt D-vitamin. Det som kan vara bra att veta är att D-vitamin i svampar är väldigt konstant vilket innebär att en stor del av det bevaras vid tillagning. Kantarellen har också ett högt innehåll av kostfibrer som är viktigt för en välfungerande mage. Mer positivt näringsinnehåll är c-vitamin, selen, mangan, zink, kalcium och järn. Generellt har svamp också väldigt lite kalorier vilket gör att man kan äta mycket av det.

Bland våra recept hittar du ett recept på en god kantarellsoppa>>

Näringsvärden för kantareller (per 100 gram)

Innehåller 26 kcal vilket får betraktas som mycket lågt

Protein: 1.5g

Fibrer: 2.3g

Kolhydrater: 2.7g

Vatten: 92g

Fett: 0.5g

Aska: 1g

Dela

Comment function is not open