Vikt och alkohol

  • 2020-07-03
Vikt och alkohol

Många har en annan alkoholkonsumtion under sommaren, än de har resten av året. Vi samlas kring mat, ofta grillar vi och det bjuds på rosévin och drinkar. För många är det lite extra guldkant på tillvaron att i sociala sammanhang äta och dricka gott. Och den som vill gå ner i vikt behöver inte helt avstå från alkohol, men det är bra att vara medveten om vad det innebär att dricka alkohol.

Alkohol innehåller mycket energi, faktiskt nästan lika många kalorier som rent fett. Och eftersom alkoholen är så kaloririk så behövs det oftast inte mycket för att överskrida det rekommenderade totala dagliga kaloriintaget.

Hur påverkar alkoholen vikten?

Alkohol påverkar direkt och indirekt vikten genom:

Så länge det finns alkohol i blodet, kommer inget fett att brytas ner. Kroppen jobbar för att bli fri från den giftiga alkoholen och det har första prioritet. Därför minskar fettförbränningen, vilket leder till att överskottsenergin från det som ätits lagras som fett.

Alkohol stimulerat aptiten och ökar suget efter sötsaker. En drink före maten kallas ju aptitretare av en anledning. Det är också vanligt att det som äts lite mer i samband med att det dricks alkohol. Och att det lättare görs avsteg från matplaneringen.

Alkoholkonsumtion påverkar även din träning. Dels genom att du får i dig många kalorier som motverkar viktminskningen du arbetar för, och dels att med alkohol i blodet så kommer kroppen ha svårare att tillgodogöra sig träningen. Skaderisken ökar också.

Hur många kalorier* innehåller alkoholen?

Grundregeln är: Ju högre alkoholhalt, desto fler kalorier.
Ett knep för den som vill hålla koll på kalorierna är att ett glas, i den storlek alkoholen oftast serveras i, är ungefär 100 kalorier.

1 lättöl (2,3%) 40 cl innehåller 100 kalorier

1 starköl (5,6%) 40 cl innehåller 186 kalorier

1 glas rött vin (12%) 12,5 cl innehåller 90 kalorier

1 glas vitt vin (12%) 12,5 cl innehåller 84 kalorier

1 glas rosé vin (12%) 12,5 cl innehåller 87 kalorier

4 cl gin, vodka, rom (40%) innehåller 90 kalorier

4 cl whisky (40%) innehåller 89 kalorier

 
*Alla kalorier är ungefärliga och det kan skilja mellan olika sorter.

Dela

Comment function is not open