Detta ska du veta om pasta

  • 2017-11-17
Detta ska du veta om pasta

Älskar du pasta eller tycker du det är grunden i en alltför kolhydratrik och onyttig kost? Oavsett bör du läsa denna guide som reder ut de olika aspekterna på denna italienska specialitet. För pasta finns i många olika varianter och äts inte bara med feta gräddsåser. Så det kan vara klokt att nyansera bilden om att pastan är kaloriboven med sina kolhydrater utan det handlar mer hur du kombinerar det med andra ingredienser.  

Pasta har bra energi för kroppens funktion

Även om det blivit trendigt att jaga kolhydrater missar många att denna energi är avgörande för kroppens funktion. I kroppen bryts kolhydraterna ner till glukos och används som bränsle till kroppens alla celler. Bara hjärnan behöver 100 gram glukos om dagen för att fungera.

Pasta kan definitivt vara nyttigt

Ursprungspastan är gjord på durumvete håller ett lågt eller medellågt glykemiskt index, eller så kallat GI, och ger tillsammans med en sallad och en lätt pastasås en bra måltid som absolut inte är onyttig. Väljer du fullkornspasta istället får du även fibrer, mineraler och vitaminer från innerskalet av vetekärnan på köpet. 

De nya pastasorterna kan vara bra alternativ

För den som ändå vill hålla sig ifrån raffinerat mjöl finns många nya pastasorter som görs på exempelvis quinoa eller bönor istället. Många alternativa pastasorter innehåller mer fibrer, mineraler och proteiner än vanlig pasta och passar också ofta bra för den som är glutenintolerant. 

De olika pastasorterna

Vit pasta som det finns finns två olika varianter på. Den med vanligt vetemjöl blandad med durumvete och den med enbart durumvete. Av dessa två är den senare att föredra då det är långsammare kolhydrater.

Ljus fiberpasta. Innehåller inget fullkorn, däremot tillsatt fiber av vete eller havre.

Fullkornspasta. Innehåller minst 50% fullkorn, men vissa sorter ända upp till 100%.

Dinkelpasta som är gjord på dinkelvete, en gammal vetesort som innehåller mer protein, mineraler och fibrer än vanligt vete. Nyttan av detta är dock marginell när det kommer till pasta.

Bönpasta. Består av 100% bönor och är därmed mycket protein- och fiberrik. Dock ofta ganska dyr.

Summa summarum är att pasta visst kan vara ett vettigt alternativ för dig som vill gå ner i vikt. Det viktiga är mängden du faktiskt äter och ett tips kan vara att med decilitermått mäta upp mängden i kastrullen innan du kokar pastan. För häller du bara upp är det lätt att det blir för mycket att man får dålig uppfattning kring vad man äter.

Dela

Comment function is not open