Prenet i kombination med 5:2 dieten

Du vet väl att du kan kombinera Prenetprogrammet med den populära 5:2 metoden? Metoden som innebär att man två dagar i veckan, varannan eller var tredje dag, begränsar intaget av kalorier kraftigt. Veckans resterande fem dagar äter man normalt. Under fastedagarna bör män äta 600 kalorier och kvinnor ca 500 kalorier.

Precis som i det vanliga Prenetprogrammet så ingår det även här BIA-mätningar och rådgivning där man jobbar med mental träning och KBT eftersom detta är två mycket väsentliga delar för att man skall lyckas. Den enda skillnaden är alltså att man utnyttjar måltidsersättningen två dagar i veckan istället för sju.


Eftersom det är svårt att reducera kaloriintaget utan att känna hunger erbjuder Prenet BAS ett enkelt och näringsriktigt alternativ de dagar du fastar.
Tre portioner innehåller de rekommenderade 600 kalorierna (för män) och 2 ½ portion 500 kalorier (för kvinnor). Prenet BAS innehåller alla näringsämnen utan att trigga insulinutsöndringen. Tack vare den höga proteinmängden känner man sig mätt. Dessutom får man i sig nödvändiga vitaminer och mineraler. Det är fördelaktigt att förlägga fastedagarna till varannan eller var tredje dag. De fem dagarna när man ska äta normalt får inte förleda till frosseri. Det säger sig självt att man då, trots fastedagar, inte får önskad viktnedgång. Försök att dricka två liter osötad vätska varje dag. Då hålls suget lättare i schack och man blir inte heller lika lätt trött.

Vad händer i kroppen under de två fastedagarna?

När kaloriintaget minskas drastiskt sjunker insulinproduktionen, vilket leder till att man lättare bränner fett. Äter man däremot lite då och då, triggas hela tiden insulinproduktionen. Suget ökar då lätt och så stoppar man i sig lite till... När blodsockervärdet är förhöjt har det en förödande effekt på hälsan. Blodkärlen ”karamelliseras” vilket bl.a leder till kronisk inflammation och högt blodtryck. Det är en process som går långsamt men leder till bl.a impotens, stroke och hjärtinfarkt. Det är viktigt att komma till rätta med blodsockersvängningar och höga insulintoppar!

MER OM 5:2

Orsaken till att  många har hakat på 5:2 dieten kan bero på att den är lätt att följa och att dieten utlovar bättre blodvärden och lägre blodtryck. Tack vare massmedia spreds informationen om 5:2 dieten som en löpeld genom Sverige. Det började i Storbrittanien sommaren 2012. BBC visade en dokumentär där hälsojournalisten Michael Mosley under fem veckor testade att äta normalt fem dagar i veckan och fastade två. Han gick ner sex kilo och förbättrade sina IGF-1-värden (värden som kan visa risken för cancer och för tidigt åldrande), men även sina blodsocker- och kolesterolvärden.

Det framgångsrika Prenetprogrammet finns naturligtvis kvar i sin originalversion. Ju fler hjälpmedel som står den överviktige till förfogande - vi framhäver betydelsen av BIA-mätningen och den personliga rådgivningen - ju bättre är det. Rådgivaren kan visa nya vägar när motivationen sviktar. Alla människor har olika behov och Prenetprogrammet förespråkar därför vikten av flexibilitet. Det är bra om kombinationen Prenet med 5:2 dieten kan hjälpa fler att komma tillrätta med sin övervikt.